آئین آغاز سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ دانشگاه علم و صنعت ایران با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیس جمهور برگزار شد
آئین آغاز سال تحصیلی جدید دانشگاه (ویژه اعضای هیات علمی)، ۲ مهر ۱۴۰۳ با حضور دکتر افشین (معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیس جمهور) و اعضای هیات رئیسه دانشگاه، در محل مجتمع فرهنگی امام خمینی (ره) برگزار شد.
در این مراسم که با ضیافت ناهار و اهدای هدایایی به اعضای هیات علمی همراه بود، ابتدا دکتر یونسیان (رئیس دانشگاه علم و صنعت ایران)، با تبریک آغاز سال تحصیلی و اعیاد میلاد و گرامیداشت هفته دفاع مقدس، به حاضران و بویژه معاون علمی رییس جمهور خیر مقدم گفت. رئیس دانشگاه با تبریک انتصاب دکتر افشین به سمت معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیس جمهور و ضمن اشاره به بازدید دکتر افشین از دو پروژه مرکز تحقیقات و نوآوری حوزه سلامت و بهداشت و مجتمع فناوری دانشگاه، از قول مساعد معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیس جمهور برای حمایت از این دو مرکز برای راهاندازی و تجهیز آنها خبر داد.
دکتر یونسیان سخنرانی خود را در دو بخش ارایه کرد و در بخش نخست، با موضوع «مهندسی آینده: حکمرانی بر انگیزهها» تاکید کرد: کسی میتواند آینده را حکمرانی کند که بتواند انگیزهها را جهت داده و بر انگیزهها حکمرانی کند. وی با توضیح پارادایمهای مطرح شده در یک تحقیق دانشگاهی منتشر شده توسط استنفورد برای ترسیم ماموریت دانشگاههای سده آینده، به مقایسه وضعیت فعلی آموزش و آموزش نو پرداخت و گفت: در آموزش آینده، دانشگاه هیچگاه تمام نمیشود و فرد در طول کل عمر خود با دانشگاه مرتبط است. همچنین در این نوآموزش، افراد از طیفهای سنی مختلف، در کلاسهای درس حاضر هستند. همچنین فرایند تحصیل، به اختیار فرد و در سه فاز مختلف صورت میگیرد؛ کالیبراسیون (Calibration)، افزایش معلومات (Elevation) و فعالسازی نهایی (Activation). این سیستم به فرد اجازه انتخاب تعداد زیادی میکرو درس را میدهد و آزمون و خطا در آن امکانپذیر است، به طوری که اگر فرد احساس کرد در انتخاب مسیر اشتباه کرده، میتواند بازگردد.
رئیس دانشگاه در ادامه توضیحات خود از سیستم آموزشی آینده گفت: در این سیستم، جهت آموزش تغییر میکند و مدرک فرد، مد نظر قرار نمیگیرد و به جای، آن مهارت فرد مطرح است و به جای دانشکده، مرکز مهارت وجود خواهد داشت و به فرد، گواهی مهارت میدهد که نشان میدهد فرد در کجا و چه مهارتی را کسب کرده است. موضوع دیگر هم یادگیری هدفمند است که فرد از ابتدا میداند میخواهد چه کاری برای پیرامون خود و جهان انجام دهد و از ابتدا، همان هدف را دنبال میکند.
دکتر یونسیان در بخش دوم سخنرانی خود به ارایه گزارش از اقدامات اخیر انجام شده در دانشگاه و شرح برنامههای آتی آن پرداخت.
سخنران ویژه این مراسم، دکتر افشین (معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیس جمهور) بود. وی گفت: دانشگاه علم و صنعت ایران، به معنای واقعی کلمه، جزو دانشگاههای صنعتی کشور است. معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیس جمهور، ضمن اظهار خرسندی از حضور در این دانشگاه و با تاکید بر اینکه معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری تلاش دارد تا بحث مرجعیت علمی و نوآوری و فناوری را پیش ببرد، به برخی سیاستهای معاونت علمی در تعامل با دانشگاهها اشاره کرد و گفت: باید معاونت پژوهشی را حداقل در دانشگاههای اصلی، با جدیت بیشتری به رسمیت بشناسیم و از این رو بر آن هستیم تا در ارزیابی طرحهای دانشگاهی، صرفا به تایید دانشگاه بسنده کرده و در این حوزه، ورودی نداشته باشیم. وی در تبیین چند محور حمایتی که میتواند تحول جدی هم در حوزه تجهیزات و هم ارتقای فناوری دانشگاهها داشته باشد اشاره و تصریح کرد: ماده ۱۳ قانون جهش تولید دانشبنیان، ظرفیت و پتانسیل ارزشمندی را برای اساتید دانشگاهها به همراه خواهد داشت و بر اساس این قانون، هر شرکت که با دانشگاه قرارداد «تحقیق و توسعه» منعقد کند، میتواند از اعتبار مالیاتی خود استفاده نموده و از معافیت مالیاتی برخوردار شود. در این راستا قراردادهای تحقیق و توسعه با تایید رئیس دانشگاه مربوطه تا سقف ۲.۵ میلیارد تومان در سال، مشمول معافیت مالیاتی میشوند. وی با بیان این مطلب که هدف از واگذاری این اختیار به روسای دانشگاهها، کم کردن بروکراسیهای اداری است، گفت: دانشگاه علم و صنعت ایران میتواند تا سقف ۲۰۰ میلیارد تومان از بحث اعتبار مالیاتی استفاده کند.
معاون علمی رئیس جمهور ادامه داد: بر اساس ماده ۱۱ قانون جهش هم که ناظر به بحث تحقیق و توسعه در شرکتهاست، چنانچه شرکتی، تجهیز و زیرساختی را در مراکز دولتی و از جمله دانشگاهها کلید بزند، از معافیت مالیاتی برخوردار خواهد شد. وی تصریح کرد: یکی از مهمترین ارکان دانشگاه، معاونت پژوهشی آن است و اساتید به واسطه ارتباطی که در این حوزهها دارند، میتوانند در سال چیزی حدود هزار میلیارد تومان جذب منابع داشته باشند که بسیار هدفمند است.
دکتر افشین با بیان اینکه اکثر طرحهای پژوهشی در بنیاد ملی علم متمرکز است، تصریح کرد: اگر به سایت بنیاد ملی علم مراجعه کنید، تعداد طرحهای پژوهشی هر دانشگاه کاملا مشخص شده و ساز و کار حمایت هم واضح است. وی ادامه داد: از آنجا که معتقدیم مرجعیت علمی برای رشتههای علوم پایه است و اگر قرار است انقلاب علمیای رخ دهد، قطعا از رشتههای علوم پایه کلید خواهد خورد، از طرحهای علوم پایهای که از سمت دانشگاه به معاونت و بنیاد ملی علم ارائه شود، به عنوان اعتبار دانشگاه، از رشتههای علوم پایه مجزا حمایت خواهیم کرد.
معاون علمی رئیس جمهور توضیح داد: در حوزه فناوریهای نوظهور، اگر تجهیزاتی در شبکه ملی آزمایشگاهها نباشد ولی کاربردی بوده و تعداد زیادی تقاضا داشته باشد، آن تجهیزات را به شبکه ملی آزمایشگاه اضافه میکنیم تا همه دانشگاهها بتوانند از آن بهره ببرند. وی در پایان خاطرنشان کرد: معاونت علمی، امسال تا ۲۰ همت توانایی استفاده از اعتبار مالیاتی را دارد.
گفتنی است دکتر افشین پیش از حضور در مراسم، با حضور در مقبره شهدای گمنام، به مقام شهیدان ادای احترام و از دو پروژه دانشگاه بازدید به عمل آورد.
در بخش دیگر مراسم، حجت الاسلام و المسلمین شریف اصفهانی (مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه)، اعیاد گذشته و شروع سال تحصیلی را تبریک گفت و بر لزوم برگزاری جلسات گفت و گو برای حل مشکلات احتمالی اعضای هر مجموعه تاکید کرد.
بخش پایانی این مراسم، ارایه گزارش رئیس دانشگاه از اقدامات انجام شده در حوزههای مختلف دانشگاه و تبیین برنامههای آتی آن بود.
دکتر یونسیان در گزارش حوزه پژوهش گفت: دانشگاه علم و صنعت ایران طی چند سال اخیر با همدلی و همافزایی اعضای خود توانسته است در تعداد مقالات رکورد شده سال ۲۰۲۳ در اسکوپوس، دانشگاههای رقیب خود را پشت سر بگذارد و در مقالات یک درصد برتر، آمار دانشگاه ما تقریبا یکسان با آنها بوده که نیازمند توجه ویژه هستیم. همچنین در مقالات ده درصد برتر، دانشگاههای رقیب را پشت سر گذاشتهایم.
رئیس دانشگاه تصریح کرد: سیر مقالات نشان میدهد از تعداد مقالات به سمت مقالات کیفی میل و حرکت داریم که جای بسی خوشحالی است. وی سپس به شرح حمایتهای مالی انجام شده در این دانشگاه و تعریف ۱۰ نوع گرنت برای حمایت از اعضای هیات علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی پرداخت و تاکید کرد: مثلث هدفگیری کلی ما برای پژوهش، شامل سه ضلع رفاه و رضایتمندی پژوهشگر، بهبود تجهیزات پژوهشی و پژوهشگر خوب است.
دکتر یونسیان درباره قراردادهای ارتباط با صنعت دانشگاه گفت: در دانشگاه علم و صنعت ایران، ۳ ماموریت ویژه و فراملی طراحی کردهایم که شامل حوزه اقلیم (با همکاری ریاست جمهوری)، انرژی (با همکاری مپنا و وزارت نفت) و سلامت (با همکاری معاونت علمی ریاست جمهوری) است. وی گفت: در حوزه آموزش، دو گرنت را در مقاطع تحصیلات تکمیلی طراحی کردهایم. همچنین کارنامه مهارت را برای دانشجویان در نظر داریم که ظرف مدت یک تا دو سال آینده از سوی دانشگاه ارایه میشود و در آن، تصویری جامع از مهارتهای فرد ارائه خواهد شد. این کارنامه دو بخش دارد. یک بخش، نمایانگر شخصیت کاری فرد مانند خلاقیت، کار گروهی، قدرت انتقال مطالب و... است و بخش دیگر، نشان دهنده شرکت در دورههای مهارتیای که خود دانشگاه متقبل میشود برای دانشجو برگزار کند و از امسال اجرایی خواهد شد.
رئیس دانشگاه در بخش فرهنگی، از طراحی سامانه جامع نگارستان برای تجمیع اطلاعات تمام فعالیتهای فرهنگی اعضای هیات علمی، کارکنان و دانشجویان و نیز برگزاری اردوی دانشجویی مشهد در تاریخ ۲۴ مهر با حضور بالغ بر هزار دانشجوی نوورود خبر داد و با توضیح مراحل پیشرفت پروژههای عمرانی فعال دانشگاه گفت: برج پژوهش دانشگاه با ۷ هزار متر مربع وسعت و با ماموریت فعالیت پژوهشی و فناوری، تا سه ماه آینده افتتاح میشود. همچنین طراحی مجدد سالن همایشی مجتمع فرهنگی امام خمینی (ره) دانشگاه و نیز حل دعوای حقوقی دو زمین مورد منازعه دانشگاه، تا مرحله ارجاع برای ثبت مالکیت به نام دانشگاه، از دیگر بخشهای گزارش رئیس دانشگاه در حوزه عمرانی بود.
دکتر یونسیان در گزارش حوزه فناوری، به بحث ناحیه نوآوری دانشگاه و اولین فراخوان استقرار شرکتها و صاحبان ایده در آن پرداخت و گفت: تا کنون سه مرکز رشد مشترک را کلید زدهایم که اولین آن، مرکز رشد تخصصی مشترک آب و پساب است که تا آخر مهر افتتاح خواهد شد.
رئیس دانشگاه در حوزه دانشجویی از طراحی کارت اعتباری در سه سطح برای سرآمدان دانشجویی سخن گفت که طی آن به دانشجویان سرآمد، تسهیلاتی مانند غذای رایگان، استفاده رایگان از امکانات ورزشی، بن خرید کتاب، اینترنت رایگان و... تعلق میگیرد.
دکتر یونسیان در خاتمه مراسم، آرزو کرد سال تحصیلی جدید که مقارن با میلاد فرخنده رسول مکرم اسلام (ص) و امام جعفر صادق (ع) آغاز شده، سالی پر از موفقیت برای همگان باشد.
|